Cum gestionăm mai ușor banii în studenție
Știm cu toții că perioada studenției nu e cel mai facil aspect din punct de vedere financiar. Trebuie să îți organizezi banii, cheltuielile și să înveți să te gestionezi ca un viitor adult.
De cele mai multe ori, postările din mediul online se pot transforma într-un val copleșitor de informații și imagini care prezintă un stil de viață cât mai ridicat și prosper, în aparență. Locurile exotice, hainele scumpe sau preparatele sofisticate pot ajunge să creeze un sentiment de nesiguranță și inferioritate pentru studenții la început de drum, care nu își permit în această perioadă foarte multe.

Mai jos ai un mod de a organiza bugetul lunar mai eficient în studenție:
1. Stabilește clar ce buget ai
Este foarte important să clarifici suma în care trebuie să te încadrezi lunar și la care trebuie să te adaptezi.
2. Organizează-ți pe categorii cheltuielile, în funcție de necesități(chirie, utilități, hrană, haine, ieșiri în oraș)
Este necesar să împarți bugetul pe categorii pentru a învăța să te adaptezi și totodată și pentru a fi sigur că poți acoperi toate necesitățile. De asemenea, un alt lucru la care ajută acest obicei este posibilitatea de a conștientiza în timp care ar fi bugetul minim necesar pe lună pentru a te putea întreține în viitor.
3. Începe să folosești aplicații specifice prin care poți monitoriza cheltuielile
Un mare ajutor în gestionarea banilor îl reprezintă aplicațiile specifice(poate chiar și un tabel Excel, dacă îți este mai simplu), care îți arată clar cum îți gestionezi cheltuielile. La început poate părea greu să ții o evidență constant și poate pe moment nu înțelegi scopul, dar pe termen lung devine un obicei foarte util.
4. Creează un cont separat de economii
Nu vei putea mereu să strângi bani, însă poți încerca, în limita posibilităților, să separi o sumă moderată constant într-un cont de economii.
5. Identifică nevoile esențiale
Deși de multe ori găsim lucruri care ne plac și apare tentația de a le cumpăra pe loc, e important să ne gândim dacă realmente avem nevoie de acestea. Acordă-ți timp și gândește-te înainte.
6. Fă liste de cumpărături și bifează produsele necesare
Înainte să mergi la magazin, fă o lista fix cu lucrurile care îți trebuie pentru a investi echilibrat.