Manu Drosu este om de creație, Art Director & Ilustrator, cu experiență de peste 5 ani în Publicitate și PR. Prin intermediul pasiunilor și a profesiei ei, a reușit să construiască o comunitate frumoasă, care se lasă inspirată de conținutul creat din dorința de a împărtăși experiența profesională și de a sprijini această comunitate.
Impulsul care stă la baza activității ei profesionale este dorința de a crea pentru oameni, dorință care i-a ghidat întotdeauna pașii. Este esențial să ne lăsăm purtați de sensul și scopul pe care simțim că le avem.
Am fost om de creație înainte să știu ce înseamnă asta. Mereu m-am îndreptat spre această direcție, de multe ori neintenționat. Mă bucur că am ajuns să înțeleg că scopul meu este să creez pentru oameni și să construiesc comunități în jurul meu. I wouldn’t have it any other way.
Însă, deși conștientizăm care este scopul nostru din punct de vedere profesional, avem nevoie de un context care să ne permită să creștem, să ne împlinim obiectivele și să ne susțină. Manu, spre deosebire de alți tineri care nu își pot realiza visul din cauza unor decizii impuse de familie sau alți factori externi, a avut suportul emoțional al familiei, în special al mamei ei. Aceasta a descoperit potențialul ei și a ajutat-o să și-l fructifice, renunțând chiar și la nevoile personale și prioritizând dezvoltarea lui Manu.
Mama – un model de putere și de suport real pentru copii. Mama lui Manu, deși singură, și-a canalizat toate resursele în creșterea și dezvoltarea copiilor ei, iar acest lucru demonstrează puterea feminină de a gestiona dificultățile și de a răzbi în toate situațiile, știind cum să fie alături de cei dragi în orice circumstanță.
Tot ceea ce fac, fac datorită mamei. Ea m-a încurajat mereu și a luptat să am ceea ce ea nu a avut. Ea a fost cea care a descoperit că sunt bună la desen și țin minte că o mare parte din salariul ei era investit în materialele mele de pictură, desen, sculptură sau gravură. Preferă să nu își cumpere haina de iarnă ca eu să am cel mai bun caiet de schițe și cele mai bune creioane. Nu pot să îmi imaginez cum a reușit să crească singură doi copii și să îi crească și bine.
Experiențele dureroase prin care trece o mamă pot deveni un izvor de inspirație și ambiție atât pentru ea, cât și pentru copiii ei.
Referitor la perspectiva feminină, mama lui Manu, conștientizând importanța încrederii unei femei în propriile forțe și abilități, a făcut tot posibilul ca propria ei fată să își cunoască potențialul și să aibă curajul să îl fructifice și transforme într-o voce.
Fiind o femeie care a suferit mult din cauza bărbaților și care a fost constant nevoită să dovedească că este capabilă și puternică, a luptat mult ca eu să fiu o femeie care își conștientizează puterile și valorile și care îi ajută pe cei din jur să crească odată cu ea. Respect și apreciez enorm tot ce a făcut pentru mine. Mi-a dat o voce.

Rolul unei prezențe feminine este fundamental în dezvoltarea stimei de sine și a propriei voci în lume. Această voce a fost și încă este esențială, cu atât mai mult într-o industrie care încă împiedică dezvoltarea femeilor prin misoginism și abuz de putere. Într-o lume în care dinamicile de putere încă defavorizează femeile, este imperios necesar ca acestea să știe încă de la o vârstă fragedă cum să se apere și cum să își valorifice abilitățile pentru a nu fi victimele misoginiei și a neprofesionalismului la locul de muncă. Manu susține că toleranța femeilor la tratamentul nepotrivit este cauzat și de teama de consecințe.
Femeile, în continuare, suferă din cauza misoginismului. Din păcate, sunt bărbați care nu respectă limitele și fac abuz de putere. Este înspăimântător ce se întâmplă când oamenii nu sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor. Sunt mai multe femei afectate de neprofesionalism la locul de muncă decât ne imaginăm, dar care nu au o voce, pentru că le este frică de repercusiuni.
Mai mult de atât, Manu consideră că una din responsabilitățile pe care le avem este să fim buni observatori, să avem grijă la impactul cuvintelor și al atitudinilor noastre asupra celorlalți și să fim alături de cei care sunt tratați nepotrivit în contextul profesional.
Este de datoria noastră să fim puțin mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și să fim solidari cu persoanele care sunt tratate necorespunzător.
Mai mult de atât, Manu semnalează probleme în industrie, pe care o definește ca „toxică”, pentru că nu se ține cont de impunerea unor limite clare, fapt ce cauzează burn-out și depresie în rândul creativilor. Abuzul de putere, lipsa de transparență sunt un motiv în plus care a determinat-o pe Manu să devină content creator, tocmai pentru a-i ghida pe cei din domeniu și pentru a le arăta că există și o altă latură a industriei.
Activitatea mea de content creator are scopul de a le arăta oamenilor că advertising-ul în continuare este plin de farmec, că sunt joburi bune, unde nu stai cu stresul că te dă șeful afară dacă spui „am nevoie de ajutor” sau „nu știu”. Freelancing-ul nu e pentru toți și nici un job full-time. Eu sunt aici pentru a-i ajuta să-și găsească calea. Într-un domeniu în care nu există foarte multă transparență și mult suport, vreau să aduc lumină și să ușurez viețile oamenilor.
Cunoștințele și experiența lui Manu sunt o resursă prețioasă de inspirație și, așa cum mama ei i-a fost stâlp de susținere și model de încredere și determinare, așa și Manu oferă către publicul ei din informațiile acumulate de-a lungul anilor. Dorința de a inspira și ajuta oamenii din jur i-au adus lui Manu o intitulare care o caracterizează perfect, anume „fata cu sfaturi”.
Manu consideră că este foarte important să ne folosim eficient cunoștințele, atât în realizarea obiectivelor noastre, cât și prin a le împărtăși cu ceilalți, astfel ne asigurăm că ele nu se pierd și pot ajuta cât mai mulți oameni să crească și să se dezvolte cât mai armonios.
„Fata cu sfaturi” a venit foarte natural. Din dorința de a ajuta oamenii, combinată cu plăcerea mea de a crea content, creativitatea și toate informațiile, cunoștințele și insight-urile adunate pe parcursul anilor, care trebuie împărtășite, că altfel se pierd și e păcat dacă oamenii nu profită de ele, am ajuns să fiu content creator. Îmi place libertatea creativă pe care mi-o oferă. Mereu am apreciat creatorii de conținut care sunt naturali și onești pe social media, care fac totul cu drag și iubire față de oameni. Asta îmi place să cred că fac și eu.

Alături de mama ei, Manu a avut de-a lungul parcursului ei personal și profesional, o figură feminină care a inspirat-o, ghidat-o și în care a avut și are foarte multă încredere. Ea subliniază importanța unui mentor cu calități umane și profesionale, care știe cum să îți ghideze pașii, care îți oferă contextul potrivit pentru a crea și pentru a te dezvolta cu adevărat în ceea ce ți-ai propus să realizezi.
Este o persoană care m-a inspirat să fac ceea ce fac astăzi pentru alții, pentru că m-a făcut să văd cât de mult contează când cineva îți oferă suport, când are grijă de tine, îți oferă spațiu sigur pentru a crea și care îți este un mentor în adevăratul sens al cuvântului. Fostul meu creative director, care este și cel mai bun copywriter cu care am lucrat până acum, Raluca Andreica, mi-a redat încrederea în advertising și în oameni. Oricât aș încerca să pun în cuvinte ce creative director exemplar este și ce om, nu aș reuși să îi ofer cuvintele pe care le merită. Este o „girls girl” și un exemplu de urmat. Am încredere oarbă în 3 oameni. Ea este unul dintre ei.
O lecție pe care a învățat-o Manu este că nu există un moment anume în care vine succesul, ci numeroase momente, eforturi și sarcini constante care aduc împlinirea visului și realizarea pe plan profesional. De aceea, este foarte important să știm cum să ne dozăm energia în fiecare zi și să aducem îmbunătățiri constante pentru a ne împlini visul, pentru că nu momentele-cheie ne aduc entuziasmul, ci prin entuziasmul cu care lucrăm la visul nostru zilnic ne construim succesul și reușitele.
Nu există un moment cheie care îți schimbă viața. Sunt mai multe momente adunate care construiesc un viitor, un vis. Toate eforturile zilnice, repetate, m-au dus în momentul în care sunt astăzi. The ‘it’ moment este un mit. The real ‘it’ moment este construit din momente mici care creează un tot. Dacă nu știi să le construiești și să le apreciezi, îți pierzi încântarea și flacăra.
În acest moment, Manu activează în domeniu ca freelancer, ceea ce i-a adus, inițial, și alte provocări. Ea subliniază importanța unor skill-uri foarte avansate în momentul în care îți dorești să devii freelancer. Domeniul în sine nu este pentru oricine, iar să devii freelancer nu este ușor. Este imperios necesar să ai experiență în agenții de publicitate, să fii convins că abilitățile tale sunt foarte bune și că te poți baza pe experiența ta atunci când iei o astfel de decizie, pentru că presupune o responsabilitate foarte mare. Însăși ea s-a întors la job-urile din agenții până a considerat că este suficient de pregătită să gestioneze activitatea și răspunderea cu care vine.
Am avut mai multe încercări de a rămâne doar pe freelancing, dar pentru că nu eram pregătită pentru pasul acesta, m-am întors în agenție de câteva ori. De ce spun că nu eram pregătită: nu aveam un plan clar făcut, nu aveam skill-urile de selling suficient de dezvoltate, nu aveam claritate și, emoțional, nu eram pregătită să îmi asum acest pas. M-am întors în agenție până când m-am simțit pregătită să o iau din nou de la zero, iar acum, după ceva vreme, am ajuns să avem un studio de creație și suntem o echipă în creștere care își extinde aripile nu doar pe proiecte de branding, ilustrații, campanii și social media.
Decizia de a deveni antreprenor nu trebuie să fie impulsionată de dorința de a scăpa de șef, sau de a atinge performanțe finaciare foarte mari, ci o etapă pe care o începi având experiența și abilitățile necesare. Odată ce avansezi în domeniu și skill-urile aduc un plus valoare proiectelor la care lucrezi, recompensele financiare sunt pe măsură, însă este importantă o evaluare obiectivă a punctului în care ne aflăm.
Oricât de dezamăgitor ar fi răspunsul pentru mulți, freelancingul nu îl faci pentru că este ușor, pentru că nu este. Nu există „easy money” în domeniu. „Easy money” faci dacă ai experiență și devine „easy money” pentru că faci totul cu ușurință, pentru că ești stăpân pe tine. Freelancerul este o persoană care are mai multă experiență decât un angajat în agenție și mai multe skilluri dezvoltate. Oamenii te plătesc pentru că ești mai bun decât alții, pentru că e mai ușor să lucreze cu tine decât cu o agenție care îi tratează cu superficialitate și pentru că se pot sfătui cu tine. Înainte de toate, trebuie să fii creative. Agențiile nu se clădesc peste noapte. Take your time și învață, muncește pentru viitorul tău și dezvoltă-ți skillurile. Freelancing-ul nu fuge niciunde.
Ca antreprenor, Manu consideră că elementele cheie sunt organizarea, informarea continuă și gestionarea eficientă a timpului și sarcinilor.
Partea administrativă nu este înspăimântătoare. Face parte din viața de antreprenor. E important să fii organizat, informat și „on top of things”. Dacă scopul este să devii freelancer, trebuie să te ocupi de business, pentru că partea creativă este doar ⅓ din tot ceea ce înseamnă antreprenoriat.
Însă, performăm atunci când avem armonie în viețile noastre, când știm care ne sunt limitele și cum să le impunem armonios în relațiile cu ceilalți. Performanța nu se poate atinge prin epuizare, așadar avem nevoie de echilibru.
Am învățat să am echilibru când am învățat să zic „nu”. Am spus „nu” clienților, prietenilor și mie. Limitele îmi oferă o viață frumoasă și echilibrată.
Astăzi, după ani de experiență, muncă și eforturi constante, Manu este împlinită de activitatea ei ca Freelancer și fiecare proiect la care lucrează îi aduce și mai multă bucurie și o entuziasmează. Un rol important în satisfacția pe care o are Manu este implicarea în proiectele și colaborările în care crede cu adevărat.
Am norocul că avem libertatea să ne alegem clienții după compatibilitate, ceea ce înseamnă că lucrăm doar cu persoane și companii în care credem. Momentan, avem un ONG care ne aduce foarte multă bucurie, pentru că facem mult bine împreună și dăm 100%, atât noi, cât și clientul. Fiecare proiect ne entuziasmează și ne aduce satisfacție, pentru că tot ceea ce facem, facem cu iubire.
1 Comment
Puterea mamelor este incredibilă… ❤️