Evaluează articolul!
[Total: 30 Media: 4.9]

„Nu mă interesează politica și oricum nu avem pe cine vota.”

Auzim destul de des aceste afirmații în rândul tinerilor și nu numai, dată fiind neîncrederea acestora în sistem și în candidații politici.

Cu toate acestea, este esențial să ne exercităm dreptul la vot, să gândim critic și să ne cunoaștem candidații.

La alegerile prezidențiale 2024 din România candidează doar trei femei, Ana Birchall, Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru și, nu în ultimul rând Elena Lasconi. Putem privi acest fapt ca pe un act de curaj, având în vedere că vorbim despre un mediu care încă pune bariere femeilor.

Fiecare început de drum, atât profesional, cât și personal ne determină să căutăm povestea femeilor de succes pe care le vedem în jurul nostru. Căutăm modele inspiraționale, modele de curaj și determinare în jurul nostru. Este important să observăm cum aceste femei gestionează situațiile dificile și obstacolele pe care le întâmpină în viețile de zi cu zi.

Analizând campaniile candidaților aflați în cursa electorală, vedem pe platformele digitale numeroase postări care includ discursuri oficiale sau neoficiale ale acestora.

Am ales o postare aleatorie pe Tiktok, și urmărind secțiunea de comentarii, am observat opinii misogine și nedrepte la adresa Elenei Lasconi.

Secțiunea de comentarii de la această postare demonstrează faptul că unele persoane nu analizează parcursul politic al candidatelor, nu împărtășesc opinii coerente, ci mai degrabă opinii misogine și nedrepte.

Elena Lasconi este o politiciană română și fostă jurnalistă, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul mediatic și pentru implicarea în politica locală. Dumneai exercită, de asemenea, funcția de primar al orașului Câmpulung Muscel. Pe website-ul oficial al Primăriei, sunt înșiruite și abilitățile acesteia, ceea ce inspiră tinerele femei să aspire la reușite, la poziții de conducere și la succes în activitățile lor.

Este important să menționăm că nu dorim să facem o generalizare și nici să ne raportăm la acest subiect într-o manieră greșită.

În cultura românească și nu numai, persistă prejudecata conform căreia o femeie nu poate fi eficientă și de succes într-o poziție de conducere, fapt ce poate împiedica tinerele femei să aspire la evoluție și creștere, obtacolele pe care le pot întâmpina fiind deja evidente de la bun început.

Mai mult de atât, Elena Lasconi, poate cea mai vizibilă candidată în mediul online, a avut parte și de ironiile contracandidaților bărbați. Recent, Nicolae Ciucă a invitat-o să renunțe la cursa electorală, insinuând că nu înțelege noțiuni elementare de matematică, conform știrii de la Digi24.

Întrebarea pe care ne-o adresăm, în calitate de tinere femei, este cum putem depăși și gestiona astfel de atitudini, care nu sunt critici și opinii constructive, ci misogine.

Avem tendința de a ne lăsa afectate de astfel de atitudini? Cum putem reacționa în așa fel încât să nu renunțăm la obiectivele noastre, în ciuda piedicilor care ni se pun?

Tu te simți descurajată sau mai motivată văzând obstacolele prin care trece o femeie în politică sau alte funcții de conducere?

Cum crezi că ai gestiona astfel de situații dacă ți-ai propune să exerciți o funcție de conducere?

Pentru a avea o imagine mai clară, am întrebat trei fete aflate la început de drum cum percep situațiile prin care trec femeile de succes sau care țintesc spre poziții de conducere.

Miruna, o tânără de 19 ani, studiază Litere la Universitatea din Bologna și aspiră să devină profesor universitar de italiană și simte adeseori, teamă și anxietate când vede la ce se supun în anumite cazuri femeile care aspiră la reușite.

„Personal, mă gândesc des la poziția de profesor universitar, fiindcă mă atrage. Pe de alta parte, fiind un loc de muncă prestigios, îmi dau seama că ar fi foarte greu să găsesc un loc în domeniul acesta, mai ales în calitate de femeie. Asta chiar mă face mai precaută, și, într-un fel, chiar reprezintă o limitare.”

Miruna își expune cu vulnerabilitate frica, anxietatea resimțite atunci când vede obstacolele prin care trec femeile cu aspirații înalte, însă consideră că prin efort și determinare, poți reuși.

„Aș face tot posibilul, prin muncă și sacrificiu, să ajung unde mi-am propus să ajung. Aș arăta că se poate!”

Diana, în vârstă de 21 de ani, este conștientă de dificultățile pe care le pot întâmpina femeile în poziții de conducere, însă acestea îi oferă și un impuls de motivație și încredere. Mai mult, Diana consideră că atunci când ești focusată pe obiectivul propus și pe ceea ce ai de transmis, poți mai ușor să faci față dificultăților.

„Da, mă fac mai precaută deoarece presiunile si provocarile pe care le întâmpină femeile în poziții de conducere mă fac să fiu mai conștientă de dificultăți. Dar, dacă aș trece prin astfel de situații peste câțiva ani, m-aș focusa pe mesajul pe care aș vrea să îl transmit și pe obiectivele mele, răspunzând cu calm și profesionalism.”

Tu ce crezi?

Evaluează articolul!
[Total: 30 Media: 4.9]

1 Comment

  1. avatar
    Miruna Elena Iordache says:

    Am apreciat foarte mult articolul asta! Va mulțumesc ca vorbiți despre asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *