Evaluează articolul!
[Total: 20 Media: 5]

Filmele și serialele animate au avut și încă au o putere semnificativă în ceea ce privește schimbarea percepțiilor despre rolul femeilor în societate.

„Desenele”, cum suntem obișnuiți să le numim, reprezintă și o parte din copilăria noastră, iar prin narațiunea lor și a mesajelor transmise, mulți dintre noi ne-am format diferite percepții și perspective încă de la o vârstă fragedă în ceea ce privește personajele feminine. De la poveștile clasice în care protagonistele feminine erau dependente de salvarea unui prinț, până la narațiuni moderne care pun accentul pe descoperirea de sine, curaj și independență, animația a evoluat semnificativ, astfel oferind modele pozitive pentru generațiile noi.

În trecut, filmele animate pentru copii, repetau aceleași stereotipuri rigide despre feminitate. Cele mai cunoscute dintre acestea fiind Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Aurora din ,,Frumoasa și Bestia,, care au fost portretizate ca prințese pasive, a căror valoare era definită prin frumusețe și dorința de a găsi prințul perfect pentru ele. Aceste personaje feminine simbolizau idealuri de feminitate care erau departe de a reprezenta adevărata complexitate a femeilor.

Sursă foto: Arhivă personală a autorului

O schimbare profundă a apărut odată cu filmele animate care au adus o noua perspectivă asupra personajelor feminine, de exemplu: „Mulan”, „Brave”, „Frozen”, „Encanta”, „Turning Red”, acestea fiind câteva exemple.

Aceste povești precum „Mulan” și „Brave” au introdus protagoniste care înfruntă normele tradiționale și se concentrează pe propriile aspirații și luptă pentru dreptate. Mulan își asumă multe riscuri pentru a reuși să-și protejeze familia și își dovedește puterea într-o lume dominată de bărbați, iar Merida din filmul ,,Brave,, refuză să fie redusă la un simplu rol de soție într-un aranjament politic.

,,Moana,, și ,,Encante,, sunt animații mai recente, unde se poate observa o atenție mai crescută asupra diversității culturale. În aceste filme se aduc în prim-plan povești din culturi diferite, astfel oferind o perspectivă mai largă asupra experiențelor feminine. Moana este o exploratoare hotărâtă, care reușește să depășească limitele impuse de comunitatea sa, iar Mirabel din ,,Encancto,, descoperă valoarea acceptării de sine într-o familie cu așteptări nerealiste.

De asemenea, animația modernă se concentrează pe relațiile feminine autentice. În trecut rivalitatea dintre femei era o temă nelipsită, de exemplu Cenușăreasa și surorile sale vitrege, dar acum sprijinul reciproc reprezintă un punct central în narațiune. ,,Frozen,, un film foarte iubit de oameni, pune în lumină iubirea și sprijinul dintre cele două surori Elsa și Anna, și, de asemenea, ,,Turning Red,, explorează legătura dintre o adolescentă și mama ei, oferind o perspectivă emoționantă asupra tranziției la maturitate și a provocărilor de a te accepta în urma unor schimbări.

Pe lângă aceste povești care subliniază diversitatea și puterea feminină, animațiile moderne promovează mesaje feministe subtile care influențează generații întregi. Filmele pentru copii reprezintă un instrument de educație socială, deoarece oferă lecții valoroase despre egalitate de gen și empatie. Animația modernă a demonstrat că este mai mult decât o formă de divertisment.

Evaluează articolul!
[Total: 20 Media: 5]

2 Comments

  1. avatar
    Anamaria Todea says:

    Go girls

  2. avatar

    Felicitări pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *